Sveti Mohor

 

podruznica sv. mohor

Prvotna poznogotska cerkev iz 2. pol. 15. stoletja (prvič omenjena 1477) je obsegala sedanjo, vendar nižjo ladjo s 3 okni in ožji ter nižji prezbiterij. Zanimiva je kapela svete Notburge (pozidana 1744–1749).

Cerkev je v letih 1750–1785 veljala za zelo obiskano lokalno božjo pot.

KAPELA SV. NOTBURGENEKAJ PODATKOV O SVETI NOTBURGI

Notburga se je rodila leta 1256 klobučarju in kmetiču v tirolskem mestu Ratenburg. Mati jo je dobro vzgojila in jo naučila, naj povsod v naravi gleda Boga. Osemnajstletna je šla Notburga služit v bližnji grad. Tam je bila najprej dekla, potem vratarica in slednjič kuharica. Z graščakinjinim privoljenjem je veliko razdala revežem. Po gospodarjevi smrti je prešel grad v last njegovega sina; ta sicer ni bil napačen človek, toda preveč pod vplivom skope in trdosrčne žene.

Notburgi ni dovolila podpirati siromakov, češ da kar preostaja, naj raje dobijo prašiči. Ko je Notburga nekoč nesla siromakom, kar si je bila odtrgala od ust, jo je mladi grof prestregel in z ženo sta ji takoj odpovedala službo. Notburga je šla služit k nekemu kmetu v vas Eben. Izgovorila si je, da bo smela vsako soboto pustiti delo, brž ko bo pri bližnji cerkvi sv. Ruperta zazvonilo k nedelji, da se bo pripravila za Gospodov dan. Neko soboto ob žetvi je bilo posebno veliko dela. »Delo moramo dokončati, Notburga,« je dejal kmet. Dekla je odvrnila: »Naj srp odloči med teboj in menoj, gospodar.« Notburga je tedaj dvignila srp, izpodmaknila roko in srp je obvisel sam v zraku. Njivo, na kateri naj bi se to zgodilo, ljudje še dandanašnji imenujejo »božja njiva«.

Z Notburgo je z gradu, kjer je prej služila, odšel tudi božji blagoslov. Gospodarica je zbolela in spokorno umrla. Notburga si je bila od gospodarja izprosila, da je smela bolnici streči. Ko se je pozneje grof oženil z blago Marjeto, se je Notburga smela na grad vrniti; z njo se je vrnil tudi božji blagoslov. Umrla je na gradu, stara oseminštirideset let. Pokopali so jo v Ebnu. Njen grob so obiskovali romarji od blizu in daleč. Romarska knjiga hrani številna imena slovenskega izvora, znamenje, da je bilo njeno češčenje razširjeno tudi med nami. Svetnico upodabljajo s srpom v roki, kot deklo z molznikom, vrčem mleka in hlebcem kruha v predpasniku.

Sveta Notburga goduje 14. septembra.

 

2011 Vse pravice pridržane. Župnija Brestanica.
Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 1.7 templates by hostgator coupon