Ob stoletnem letu bazilike Lurške Marije, je bil po heraldičnih pravilih izdelan novi grb bazilike, katerega je vsebinsko zasnoval Dr. Tadej Jakopič.

GRB BAZILIKE LURŠKE MARIJE V BRESTANICI

Grb bazilike Lurške Marije v Brestanici je upodobljen na polkrožnem grbovnem ščitu španske oblike, ki je sekan in ima črno in srebrno (belo) polje. Na prvem črnem polju je rdeče – srebrno (belo) šahiran tram in na obeh z deljenjem nastalih poljih zlata levja glava s krono. Na drugem srebrnem (belem) polju je moder tram z zlato (rumeno) lilijo.

Šlemni okras: Zlat (rumen) in srebrn ključ prekrižana za grbovnim ščitom oblikujeta Andrejev križ. Za grbovnim ščitom je v navpični legi zlat ombrelino z izmenjujočimi se s petimi zlatimi (rumenimi) in rdečimi trakovi, katerih viseči konci imajo obratno barvno postavitev.

Grbovna deviza: Pod grbovnim ščitom je prostostoječ črn napis na zlatem traku:

LURŠKA MARIJA VARUJ NAS.

VSEBINA GRBA IN NJEGOVA SIMBOLIKA

Grbovni ščit grba bazilike Lurške Marije v Brestanici je sekan in ima dve polji: črno in srebrno (belo). Črna in bela sta barvi redovne obleke cistercijanov, ki so bili kot red Trapistov (reformi­rani cistercijani) navzoči v Brestanici. Na črnem polju je rdeče srebrno (belo) šahiran tram, ki je navzoč v grbu sv. Bernarda iz Clairvauxa (imenovan tudi drugi ustanovitelj cistercijanov). Zlati levji glavi s krono na obeh polovicah črnega grbovnega polja nakazujeta na povezavo z Brestanico oz. krajevnim grbom. Na srebrnem (belem) polju je moder tram z zlato lilijo. Polje simbolizira belo obleko Lurške Marije in moder tram, ki deli polje v dva dela, pa pas modre barve okoli Marijinih ledij. Zlata (rumena) lilija simbolizija Marijo in je obenem del povezave z grbom cistercijanov, kjer je več zlatih lilij na modrem ozadju.

2011 Vse pravice pridržane. Župnija Brestanica.
Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 1.7 templates by hostgator coupon